En bra väg till avslappning och återhämtning

Träning handlar inte bara om att flåsa och svettas. Visst behöver man flåsa och svettas för att komma någon vart, men även tiden mellan träningarna är viktig. Vilan påverkar nämligen hur mycket du får ut av din träning. Om du aldrig vilar kan kroppen inte tillgodogöra sig den träning du har utfört. Själva träningen bryter egentligen ner kroppen – det är under vilan som resultaten kommer, för det är då kroppen bygger upp sig själv igen till att bli ännu starkare.

Så vila och återhämtning är alltså en viktig del av träningen, och en sak som jag gör när jag känner att jag behöver varva ner och slappna av ordentligt är att ta ett varmt och skönt bad. Jag brukar droppa i lite eterisk olja i badet och det både luktar gott och gör gott. Aromabad kan ju ha olika effekter beroende på vilken olja man väljer. Vissa är uppiggande, andra är avslappnande. Jag köper mina oljor från Vitapost.se som har en del oljor att välja mellan och som också har bra priser. Rosenträ är min favorit för avslappning, den uppskattas ofta för sin harmoniska arom, och vill jag ha en uppiggande olja så väljer jag gärna bergamott eller citrongräs.

Aromaterapi behöver ju inte vara bad heller utan det kan ju vara massage till exempel eller bara att man har en aromalampa som avger doften i ett rum. I dagens stressiga samhälle kan man behöva ta till lite extra hjälp för att slappna av och varva ner, och för mig fungerar oljor bra. Jag kommer liksom i en skön och harmonisk stämning av goda dofter. För någon annan kanske det inte alls fungerar, men det gäller ju att prova sig fram och ta till de knep som fungerar för en själv.

Viktigt att tänka på om man använder eteriska oljor är att inte överdosera. Då kan man faktiskt få motsatt effekt, eller huvudvärk. Om oljan har en stark doftkoncentration behövs det oftast bara 2-3 droppar. Vissa oljor kan man behöva mer av, men man ska hålla sig till rekommendationerna. Det kan kännas lite med några enstaka droppar och man kan bli lockad att hälla på lite extra, men det ska man alltså inte göra. Det ska ju inte vara som att man står i en parfymbutik, utan man ska helt enkelt omges av en skön doft.

Det finns för övrigt en massa annat bra man kan beställa på Vitapost, som till exempel olika kosttillskott för träning som proteinpulver, prestationshöjande, aminosyror och annat samt olika träningstillbehör och diverse roliga saker. Nu är inte jag en sådan som äter en massa tillskott för att få ut det allra mesta ur min träning, utan jag tror på att kroppen själv gör sig stark när man tränar, men visst finns det ändå saker som man kan göra för att underlätta för kroppen så att man så att säga inte sliter på den i onödan.

Det var lite om eteriska oljor och vilans påverkan på träningen. Vad är era bästa tips för att komma ner i varv och slappna av efter ett hårt träningspass? 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*