En läskig händelse

Att man ska vara försiktig med levande ljus vet ju alla. Man ska ha uppsikt över ljusen, inte lämna rummet med ljusen tända och ljusen ska dessutom stå att sakerna omkring inte riskerar att ta eld. Att ha ett ljus väldigt nära en gardin är till exempel inte att föredra. Man vet ju allt det här, men ändå är det så lätt att glömma bort det. Man fixar lite fredagsmys med tända ljus och så tänker man att det inte är hela världen att man går in i köket en stund fastän ljusen är tända. Det var precis det här som hände mig när jag skulle göra det lite mysigt här hemma förra helgen.

Jag hade tänt ljus i fönstret, inte precis bredvid gardinen men ganska nära. Så länge gardinen hängde stilla så hade det inte varit några som helst problem. Men saken var den att jag råkade bränna vid en sak i köket och öppnade därför ett fönster för att vädra ut lite, och i samband med det så kom också min bättre hälft in genom dörren. Och när hon öppnade dörren samtidigt som fönstret stod öppet så blev det korsdrag, och då fladdrade väl gardinen till så att den kom över ljuset och tog eld. Som tur är så upptäckte vi det här ganska omgående och jag tog tillbringaren med vatten som jag hade ställt fram och kastade på elden så att den slocknade.

Nya gardiner beställda
Det blev inga skador, förutom att gardinen blev förstörd, så vi hade verkligen tur. Det är lite läskigt att tänka på hur det hade blivit om vi inte hade upptäckt det direkt, och jag kommer garanterat att vara med försiktig med levande ljus framöver. Men nu har vi i alla fall beställt nya gardiner så snart ska den här händelsen vara ett minne blott. Vi beställde gardiner från Textilgallerian där man kan få olika typer av gardiner uppsydda och man får välja mellan en massa olika tyger.

Jag gillar abstrakta tyger som inte är enfärgade men inte heller har något direkt tydligt mönster, och jag hittade ett väldigt snyggt som jag föreslog för regeringen (okej, det är fult att säga så, men det är faktiskt hon som har bestämmanderätten när det gäller gardiner) och hon gick faktiskt med på det. Till min förvåning kan jag säga, för det hör inte till vanligheterna att jag är bra på att välja ut snygg inredning, men tydligen gick det hem den här gången för hon tyckte också att tyget var riktigt snyggt. Vi bestämde oss för att välja hissgardiner istället för gardinlängder, dels för att det är snyggt men också för att det tar bort risken för att gardiner ska flyga in i levande ljus. En hissgardin hänger ju liksom bara där uppe, som en rullgardin som är halvt nerdragen (det är ju lite samma princip), så det känns lite säkrare.

Nu väntar vi bara på att gardinerna ska komma hem så att vi får sätta upp dem och glömma den här läskiga händelsen, även om det förstås också är viktigt att minnas den för att se till att vara mer ansvarsfull i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*