Kontroll av källaren

Nu är det dags att göra en kontroll av källaren, och då är det ingen orienteringskontroll jag pratar om. I wish… Tyvärr är det något mycket tråkigare – vi måste nämligen kontrollera om vi har mögel i källaren. Mögel trivs i fuktig miljö och kan uppstå i hus med dålig ventilation eller bristfälligt fuktskydd. Har man fått en fuktskada som lett till mögel så kan man märka det genom bland annat dålig lukt eller genom att man märker av astmatiska och allergiska besvär som till exempel trötthet, hosta och nästäppa. Fuktskador kan ju också vara synliga i form av exempelvis bubblor i mattor, tak och tapeter eller fläckar eller missfärgningar på väggar, golv eller tak. Mögel kan också synligt växa på ytor.

I vårt fall är det just att vi upplever en konstig lukt i källaren som har fått oss att misstänka att det finns mögel. Mögellukt i hus ska man ta på största allvar, och vi har också börjat känna av nästäppa och även huvudvärk. Därför har vi bestämt oss för att göra en fukt- och mögelutredning. Eller, vi ska inte göra det, utan företaget Ocab.

Vi hoppas förstås att det inte har gått så långt och att man kan åtgärda eventuella fuktproblem innan det uppstår mögelskador, men med tanke på våra symptom så ska vi nog inte hoppas på för mycket. Man ser inga visuella tecken på fukt eller mögel men vi känner ju på oss att det finns någonting där. Ocab kan hjälpa till med fukt- och mögelsanering i både fastighet och grund och de åtgärdar också orsaken till problemen så att de inte uppstår igen. Hur omfattande det här arbetet är beror förstås på hur omfattande skadorna och angreppen är. I vissa fall kan det krävas ombyggnad eller renovering för att komma till rätta med problemet.

En tråkig men nödvändig kostnad
Man kan ju hålla tummarna för att det inte behövs så stora åtgärder, men å andra sidan är det ju verkligen inget att snåla på det här. Det får kosta vad det kosta vill – det viktiga är att vi blir av med problemet. Och det så snabbt som möjligt. Så här i efterhand så tänker man att man kanske borde ha tagit hit någon som kollade upp källaren innan vi började misstänka fukt och mögel, bara som en försiktighetsåtgärd liksom, men det är ju lätt att säga så nu. Har man ingen anledning att misstänka något så gör man ju sällan något åt det.

Nu funderar jag dock på att få vinden undersökt också, bara för att se så att allt står rätt till där uppe och för att kunna förebygga problem eller åtgärda dem innan de ”bryter ut” ifall där nu finns några. Det finns väl egentligen en massa saker man skulle kunna göra för att försäkra sig om att huset är friskt eller upptäcka problem i ett tidigt stadium, men man kan ju inte göra allt. Jag tror att det bästa är att ta tag i saker så fort man börjar ana ugglor i mossen, och absolut inte skjuta på det. Men med det sagt så tror jag ändå att jag ska se till att kolla upp vinden, bara för att känna mig lite säkrare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*