Skidorientering

skidorientering
Det finns fler sätt att orientera på än att bara springa i skog och mark. Det går också alldeles utmärkt att orientera med snö som underlag, där det är skidor som gäller istället för skor. Styrkorna som finns hos en orienterare av rang finns också hos eliten i skidorientering, där det är väldigt viktigt att planera sin åkning för att fatta rätt beslut, ta rätt väg och läsa kartan rätt. I skidorientering kommer ytterligare ett skicklighetsmoment in i ekvationen, nämligen hur duktig man är på att åka skidor.

Det här är alltså ett perfekt komplement till fotorienteringen, för det är inte lika lätt att pulsa runt i snön vintertid som det är att åka skidor på den istället. Du behöver då alltså inte ge upp orienteringen bara för att vintern och snön kommer, det går precis lika bra att göra det på ett par skidor, och ärligt talat finns det de som faktiskt tycker det är roligare med skidorientering än vanlig orientering! Och det tar det tråkiga nötandet ur ekvationen, där man bara åker. Nu får du precis som i vanlig orientering en extra uppgift att göra under tiden.

Jag själv försöker så gott jag kan med att komma ut i spåren, och jag har provat hur det är att köra orientering på skidor. Det är inte speciellt lätt, rent av svårt faktiskt, och det gör det inte lättare att jag har ständiga problem med tekniken. Men det är i vilket fall en härlig utmaning och det ger mig möjligheten att orientera på vintern, så den chansen tar jag varje år, även om jag inte alls är lika bra i det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*