Startsidan. Om mig, Johan Modig Vad säsong 2004 har att erbjuda. Arkiv med pressklipp och foton. Mina sponsorer. Olika sätt att kontakta mig. Länkar. RankingbaromenterJust nu rankad nr 9 i Sverige!
Uppdaterad: 2004-06-12
Johan springer.

NYHETER
- Sexa i Elitserien: -Både i finalen och totalt. (7/6)
- Karta med vägval från Lång-SM i Sollefteå. (3/6)
- EM-truppen uttagen. (1/6)
- Totalt slutkörd på Lång-SM. (31/5)
- Snöplig utgång av SM-sprinten. (29/5)
- Två SM-medaljchanser i pingst! (25/5)
- Jörgen Olsson vann sprint-DM. (17/5)
- Hemma igen efter tufft VM-läger. (13/5)
- Fyra totalt i Elitserien! (10/5)
- Sauconytävlingen: Håkan tog hem tightsen! (5/5)


HEMMA IGEN EFTER TUFFT VM-LÄGER.
[2004-05-13]
Direkt efter helgens två elitserietävlingar bar det vidare till Norberg och vårens andra VM-läger.

Här kommer en kort sammanfattning om vad detta intensiva träningsläger innehöll:

Lördag kväll: Föreläsning av SM-vinnaren 1979, Göran Andersson Gustavsberg. Hans tankar kring orientering i Västmanland och hur han förberedde sig inför detta mästerskap.

Söndag: På förmiddagen blev det ett lugnare OL-pass och kontrollplockning. En bana på 9 km med hela 36 kontroller.
På eftermiddagen en kartpromenad på fjolårets World Meeting-karta. Roger Åsberg har ritat denna karta, liksom samtliga VM-kartor.
Efter detta pass hade vi fått en bättre förståelse för Åsbergs syn på olika saker. -En nyttig övning, som man normalt kanske inte tar sig tid för på ett läger.
Efter en tuff tävlingshelg var detta ett ypperligt sätt att utnyttja tiden på.

Måndag: Långsträcks-OL. Tre löpare i varje grupp. Man startade med 30 sekunders mellanrum på en 3 km lång bana innehållande en rejäl långsträcka.
Vi sprang fyra sådana intervaller. En slutsats efter denna övning var att det aldrig är fel att ligga nära strecket. -Ett riktigt tufft pass.

På eftermiddagen fick man en karta som enbart innehöll brunbilden. Dessutom var också en hel del tydliga kurvdetaljer borttagna. Innan träningen gällde det att rita in de detaljer från den riktiga kartan som man kunde tänka sig behöva.
Följden blev att man endast ritade in och använde ett fåtal detaljer. En mycket nyttig förenklingsövning. Särskilt på dagens kartor kan man tjäna mkt tid på att sålla bort oväsentliga detaljer och endast läsa på de tydligaste och största punkterna.

Tisdag: Något återkommande som vi fokuserar mycket på är att bli mer och mer stresståliga. Denna träning är integrerad på olika sätt i alla träningspass under lägerna.
Speakern på VM i höst, Kjell-Erik Kristiansen, höll full låda ute i skogen, precis som på vilken mästerskapstävling som helst. Hans uppgift var givetvis att få oss på andra tankar än orienteringen. Med flera varvningar i närheten av TC och speakern var detta en fantastiskt bra övning. Därefter simulerade vi även avslutningar på stafetter, med start parvis och gafflade banor på ca 700 m.

På eftermiddagen blev jag delar av banan uppföljd av Johan Ivarsson, som varit ansvarig för den OL-tekniska biten på VM-lägerna.
Efter några tuffa dagars träning orkade jag inte riktigt hålla uppe den fokusering som jag kunnat önska. Trots det fick jag värdefull feedback efter passet.
På kvällen pratade den kände sportjournalisten Mats Olsson om hur vi bör bete oss mot media. Till grund för detta föredrag hade vi en mängd intervjuer som gjorts under lägrets gång och framför allt direkt efter förmiddagens simulerade VM-tävling.

Onsdag: Först sprang vi en knatteknat-bana med EMIT. EMIT väntar på VM och det finns sekunder att tjäna även där.
Sedan blev det en tvåmanna-stafett. Damerna började springa en kortare slinga, för att vid varvningen växla ut respektive herre.
Tekniskt krävande, -många kontroller och givetvis gafflat.

Som du förstått är ett sådant här läger mkt intensivt och kvalitativt. Men det gäller att som löpare tänka igenom vad man har för syfte med varje träning innan man genomför den.
Jag var ganska sliten efter helgens tävlingar och orkade inte riktigt hålla fokuset uppe under alla pass.
Med hem från denna typ av läger har man förstås skaffat sig många nya erfarenheter, som man måste bygga vidare på.
-Bilden av vad som väntar på VM blir för varje dag allt tydligare och mera detaljrik!

« Till startsidan
Copyright 2003 www.johanmodig.com